Wakacyjne wyjazdy to również smaczne jedzenie. Dla nas lato smakuje wyjątkowo pysznie – świeże warzywa, mnóstwo owoców, ryby, sery… Postanowiłyśmy więc, że w tym roku zajmiemy się właśnie jedzeniem w literaturze.
Pisać
o kuchni w pasjonujący i apetyczny sposób to w końcu prawdziwa sztuka, której
podejmują się tylko prawdziwi mistrzowie słowa, a tych w bogatej historii
literatury jest na szczęście niemało. Również w życiu codziennym wielu pisarzy
było prawdziwymi smakoszami, ceniącymi wykwintność i różnorodność potraw,
doprawianych serdecznymi rozmowami.
Literatura
ma wiele wspólnego ze sztuką kulinarną: pisarz, jak sprawny kucharz, serwuje
czytelnikom literackie arcydzieło, złożone z życiowych składników,
aromatycznych metafor, palących przypraw, słonych żartów i pikantnych
opowieści.
Mamy
nadzieję, że od naszych wpisów zrobicie się głodni! Już niedługo zaserwujemy pierwsze
danie!
Kasia
i Małgosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz