Jeden z ważniejszych wątków powieści „Przedwiośnie” dotyczy pobytu głównego bohatera – Cezarego Baryki – w szlacheckiej posiadłości w Nawłoci. W owym sielskim dworku szlacheckim jedzenie i ucztowanie są nieodłącznym elementem codziennego życia.
Jeden z ważniejszych wątków powieści „Przedwiośnie” dotyczy pobytu głównego bohatera – Cezarego Baryki – w szlacheckiej posiadłości w Nawłoci. W owym sielskim dworku szlacheckim jedzenie i ucztowanie są nieodłącznym elementem codziennego życia.
Jak
tu nie opisać miłości do krewetek, wracając z urlopu nad słonym Adriatykiem.
Czy jest możliwa sytuacja, w której czegoś nie próbowaliśmy, ale nasza zgoda na smak była bezdyskusyjna i niezachwiana. Tak jest ze mną i z krewetkami, dzięki patowi Conroy’owi, jego opowieści o rodzinie Wingo z południowoamerykańskiego Colletonu. Przeczytałam „Księcia przypływów” we wczesnych latach 90. I polubiłam smak krewetek, nie znając go wcale.
Znakomite opowiadanie „Panny z Wilka” (1933) nasycone jest zmysłowością. Jego bohater, Wiktor Ruben, po piętnastu latach nieobecności wraca do Wilka, do majątku, gdzie kiedyś był szczęśliwy w towarzystwie sześciu pięknych sióstr. Wraca w poszukiwaniu „straconego czasu” i doświadczenia pełni życia. Symbolika jedzenia pełni tu ważną rolę. Z jej pomocą autor subtelnie rozwija niektóre wątki.
Gdyby wypieki były zdolne do uczuć z pewnością pozazdrościłyby magdalence honorów, jakich dostąpiła. Francuskie ciastko w kształcie muszelki zostało opisane w „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta, w jednej z najbardziej znanych literackich charakterystyk kulinarnych.
„Uczta
Babette” to jedno z opowiadań Karen Blixen, pochodzące z ostatniej książki,
podpisanej pseudonimem Isak Dinesen. Na jej podstawie powstał w 1987 roku film
Gabriela Axela, o tym samym tytule, ważny dla kinematografii duńskiej i
światowej. Te dzieła wzajemnie się dopełniają. Nie może zabraknąć tego
przykładu w naszym cyklu, bo stał się dla mnie materiałem polonistyczno-
metodycznych rozważań w artykule: „Uczta Babette" – uczta dla duszy i
ciała. Wielozmysłowe odczytanie opowiadania i filmu na lekcjach dla
gimnazjalistów lub licealistów („Polonistyka” 5/2013).
Poniższy wpis stanowi powtórzenie tez tego artykułu.
Wakacyjne wyjazdy to również smaczne jedzenie. Dla nas lato smakuje wyjątkowo pysznie – świeże warzywa, mnóstwo owoców, ryby, sery… Postanowiłyśmy więc, że w tym roku zajmiemy się właśnie jedzeniem w literaturze.